cancerul mamar

Cancerul la san este cea mai intalnita forma de cancer intalnita la femei, dupa cancerul de piele. Anual acesta face peste 80.000 de victime in intreaga Europa, 40% din cazuri inregistrandu-se la femeile cu o varsta sub 65 de ani. Factori de risc pot fi menstruatia precoce (inainte de 12 ani), absenta nasterilor, o prima sarcina dupa varsta de 35 de ani, o menopauza tardiva (dupa 50 de ani), alimentatia neadecvata (consumul excesiv de alcool, o dieta bogata in grasimi saturate), un stil de viata sedentar, excesul ponderal, cazuri de cancer la san in familie si chiar varsta. Cercetarile ne arata ca 7% din cazurile de cancer la san apar la femei cu varsta pana in 40 de ani. Dramatic este ca acest procent creste odata cu inaintarea in varsta.

Totusi, o depistare precoce a acestei forme de cancer poate salva vieti. Depistarea cancerului la san se efectueaza prin autopalpare (o examinare a sanilor in fiecare luna, dupa menstruatie), examen medical anual (realizat fie de medicul de familie, fie de ginecolog), si mai ales prin mamografie. Mamografia este recomandata odata la 1-3 ani femeilor cu varste de pana in 50 de ani, impreuna cu un examen ginecologic general. Dupa aceasta varsta, mamografia se realizeaza anual. Atentie insa! Femeile cu rude care au fost depistate cu cancer la san trebuie sa fie si mai precaute. 

In majoritatea cazurilor, cancerul mamar se manifesta printr-un nodul la san, situat cel mai adesea in portiunea superioara sanului, in apropierea axilei. Insa nu orice nodul la san este neaparat canceros, uneori fiind vorba de o congestie legata de perioada premenstruala, de un adenofibrom sau o tumora benigna. Acest lucru poate fi stabilit numai de medicul specialist sau ginecolog. Femeile ezita insa sa mearga la medic atunci cand observa pentru prima data un nodul, dar timpul este important, pentru ca multe forme de cancer pot fi vindecate sau cel putin controlate daca sunt diagnosticate si tratate precoce. Tratamentul este si mai eficient daca e asigurat de medici cu experienta in tratarea unei anumite forme de cancer. Aceste neoplazii care afecteaza numai femeile sunt cel mai bine tratate de catre oncologi-ginecologi, specialisti atat in oncologie cat si in ginecologie. 

Cancerul la san este identificat prin biopsie, ce consta in recoltarea unei probe de tesut pentru analiza, sau printr-o tomografie computerizata, in care se obtine o imagine tridimensionala a sanului bazata pe raze X. In analiza tesutului, cel mai important aspect este caracterul invaziv sau noninvaziv al cancerului. Boala invaziva semnifica extensia cancerului dincolo de ductul in care s-a descoperit nodulul. Majoritatea neoplaziilor mamare sunt de acest tip. Boala noninvaziva descrie cancerul care se dezvolta numai intr-un singur loc, in limitele ductului. 

Tratamentul cancerului mamar are ca obiective indepartarea tumorii primare in primul rand, diminuarea sanselor de reaparitie a cancerului la nivelul sanului sau axilar si nu in ultimul rand scaderea sanselor ca neoplasmul sa determine localizari secundare in organism (metastaza la distanta). Recomandarile medicului vor lua in considerare toti factorii care v-ar putea afecta, inclusiv aspectele emotionale, spirituale, sociale si financiare ale tratamentului. 

Este important sa nu va grabiti sa luati o decizie privind tratamentul pana cand nu sunteti sigura ca aveti cat mai multe informatii posibile. Desi tratamentul cancerului mamar poate avea mult succes, nu exista un tratament ideal pentru toate femeile. Cereti si o a doua parere. In prezent se realizeaza o multitudine de cercetari pentru a dezvolta noi tratamente si pentru a le imbunatati pe cele actuale. 

Totusi, cancerul la san poate fi vindecat daca este depistat si tratat din timp. Rata de supravietuire poate ajunge la 100% daca diagnosticarea se face in faza incipienta a bolii. Insa, pentru asta trebuie sa acceptam realitatea. Cancerul mamar exista, si da, poate afecta pe oricine. 

Oncologii au formulat o serie de recomandari pentru prevenirea aparitiei cancerului. In primul rand, o alimentatie sanatoasa. Reducerea consumului de carne, preferand consumul de vegetale, limitarea consumului de dulciuri si grasimi, de alcool si tutun. Mentinerea unei greutati in limitele normalului, atat prin controlul alimentatiei cat si prin realizarea unor usoare exercitii fizice. Extrem de importanta este examinarea sanilor. Cea mai cunoscuta metoda de examinare a sanilor este mamografia , nerecomandata femeilor sub 40 de ani. Femeile tinere, cu varste cuprinse intre 30-40 de ani pot opta pentru ecografie si RMN, sau examinarea sanilor de catre medic. Este de preferat a se evita sutienele cu sarme, bureti, silicon, carton, care nu fac altceva decat sa stranga sanii. Si cel mai important lucru - controalele periodice. Va pot salva viata. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "cancerul mamar"

Trimiteți un comentariu