Lulu si Gulu-Gulu recomanda - Magicianul de John Fowles

O carte fundamentala, as putea spune, ce figureaza cu siguranta in cartile de referinta ale secolului al XX-lea. A fost primul roman Fowles citit si care m-a impresionat mai mult decat oricare altul. 

Nicholas Urfe, un tanar absolvent de Oxford, se decide sa accepte un post de profesor de engleza pe o insula greceasca izolata, pentru a fugi de viata sa londoneza si de o relatie esuata. Aici il intalneste pe batranul Conchis, la casa caruia incepe sa-si petreaca timpul liber. Pe proprietatea lui Conchis incep sa apara personaje misterioase, mitologice, femei din alte veacuri, se desfasoara povesti si se dezvolta o multitudine de scenarii. Fascinat de aceasta lume, Nicholas intra in jocul lui Conchis si se indragosteste de o himera. 

Fowles creeaza in Magicianul un amalgam de literatura, magie, tarot, mitologie greceasca si psihologie. Conchis isi creaza propria sa lume, pune in scena un joc „de-a Dumnezeu” si urmareste cu sange rece participantii.

Forta cartii rezida atat in interminabilele rasturnari de situatie, cat si in numeroasele aspecte exploatate si analizate: speranta, teama, dragoste, frica, curaj. Cititorul, alaturi de Nicholas, ajunge sa experimenteze toata aceasta gama de sentimente, culminand la anumite scene cu un sentiment de paranoia, ca nimic din realitatea noastra inconjuratoare nu este ceea ce pare.
Tocmai din acest motiv, nici macar faptul ca aceasta carte este de dimensiuni intinse nu mai constituie un impediment. Oricine reuseste sa patrunda in actiunea acestui roman, se va vedea in imposibilitatea de a renunta la lectura sa. Pentru ca dincolo de povestea uneori frustrant de misterioasa, Fowles ne face constienti de pericolul in care ne aflam si noi, de usurinta cu care putem fi manipulati si determinati sa credem ceea ce vor altii sa credem. 

Magicianul face parte din categoria acelor carti care, multa vreme dupa ce le-ai citit, iti mai raman puternic in minte. Este o carte care te face sa iti pui numeroase intrebari si, de ce nu, sa te faca sa schimbi felul in care privesti lumea din jurul tau.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "Lulu si Gulu-Gulu recomanda - Magicianul de John Fowles"

Trimiteți un comentariu