PREMIERA: McLaren MP4-12C

Dupa o serie intreaga de imagini spion si zvonuri, iata primele poze si informatii oficiale cu McLaren MP4-12C. 
 
  MP4-12C este succesorul lui McLaren F1, candva cea mai rapida masina din lume si un punct de referinta pentru orice supercar, si promite sa se ridice la nivelul acestuia. Numele vine de la monopostul de Formula 1 din sezonul 1997, ale carui solutii tehnice se regasesc in modelul de serie. Design-ul se vrea a fi ”fara varsta” si reuseste sa impresioneze prin liniile agresive. McLaren afirma ca toate aspectele caroseriei au un rol practic. Usile cu deschidere verticala trimit la celebrul F1, iar prizele de aer laterale sunt inspirate din logo-ul McLaren. In partea din spate elementele definitorii sunt stopurile cu LED-uri si terminatiile evacuarii.

Interiorul este luxos si prezinta o consola centrala ingusta ce este o prelungire directa a plansei de bord. Pe aceasta se regasesc comenzile pentru sistemul Active Dynamics ce controleaza comportamentul masinii. Alte elemente ce merita mentionate sunt display-ul de 7 inch, volanul cu baza plata si scaunele sport profilate. Curioasa este amplasarea comenzilor pentru climatizare pe fetele usilor. McLaren a renuntat totusi la configuratia cu trei locuri in care soferul statea chiar in centrul habitaclului, desi aceasta a fost apreciata de multi, optand pentru solutia clasica.

Propulsorul oferit este un V8 biturbo de 3.8 litri. Acesta ofera 600 CP si 600 Nm si este amplasat foarte jos coborand astfel centrul de greutate ceea ce influenteaza pozitiv tinuta de drum. Cuplul este transmis puntii spate prin intermediul unei transmisii Seamless Shift cu dublu-ambreiaj si sapte rapoarte (solutie la moda in ultima vreme). Aceasta are trei setari (normal, sport si ”high performance”) ce influenteaza rapiditatea schimbarilor si comportamentul cutiei. McLaren nu a oferit date exacte referitoare la performantele noului model, dar stim ca MP4-12C va sprinta de la 0 la 100 km/h in aproximativ 3.5 secunde si va continua sa accelereze chiar si dupa pragul de 320 km/h.

Sasiul este inspirat din Formula 1 si cantareste doar 80 kg, gratie utilizarii fibrei de carbon. Un sistem interesant este Brake Steer care ajuta in combaterea subvirarii la intrarea in viraje si imbunatatirea tractiunii la iesirea din acestea. Principiul de functionare este destul de simplu, Brake Steer determina traiectoria pe care o doreste soferul in functie de unghiul de bracare si franeaza roata spate de pe interiorul virajului. O alta dotare interesanta este frana aerodinamica ce functioneaza la viteze mari.

Pretul de plecare va fi de 180.000 de euro, comercializarea urmand a fi demarata in 2011 cu o cadenta de 1.000 de unitati pe an.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "PREMIERA: McLaren MP4-12C"

Trimiteți un comentariu